08 Haz

cPanel Nedir ? cPanel Nasıl Kullanılır Ders:1

Merhabalar arkadaşlar bu makalemizle cPanel eğitimlerine başlıyoruz. Makalelerimizle eş zamanlı olarak Temsbilgisayar youtube kanalından videolarımız yüklenecektir. İsterseniz videolarımızı da izleyerek konu hakkında bilgi sahibi olabilirsiniz . Video anlatım için lütfen linkle tıklayınız .! Youtube Video

Öncelikle Cpanel nedir ? sorusuna cevap verelim Cpanel Linux tabanlı sunucularda çalışan site yönetim panelidir. İnternet tarayıcınız üzerinden erişebileceğiniz bu panelde pek çok işlem  yapılabilmektedir.

Peki bu panel ekranına nasıl ulaşabilirim ? En sık kullanılan 2 yöntemi sizlerle paylaşıyorum.

Birincisi internet tarayıcınıza cpanel.alanadınızı  ( cpanel.temsbilgisayar.com ) yazarak panel giriş ekranına ulaşırsınız. Bu ekranda sizleri bir kullanıcı adı ve şifresi yazan ekran karşılayacaktır .  Bu kullanıcı adı ve şifrenizi hosting sağlayıcınızdan temin edebilirsiniz .

C Panel mail kurulumu

İkinci bir yöntem ise https:// alanadınız.com:2083  şeklinde kendi alan adınızı yazarak aynı giriş ekranına ulaşabilirsiniz.

CPANEL DE NELER YAPABİLİRİM ?

  • Web sitenize ait mail hesapları oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz. Örneğin info@temsbilgisayar.com , destek@temsbilgisayar.com gibi kurumsal mail hesapları oluşturabilirsiniz.
  • Subdomain ekleme işlemleri yapabilirsiniz.
  • Veri tabanları oluşturabilir ve düzenleyebilirsiniz
  • FTP Hesapları oluşturabilirsiniz
  • Dosya aktarımı yapabilirsiniz.
  • Sitenizin yedeklemesini yapabilirsiniz.
  • SSL Sertifikası kurabilirsiniz

CPANEL ve PLESK Panel Arasındaki Farklar ?

Plesk panelde cpanel gibi site yönetim panelidir. En temel farklı arayüz farkıdır. İki panelin arayüzleri birbirinden tamamen farklı olup kullanıcı hangi arayüze alışmış ise o panel üzerinden çalışmayı tercih edecektir. Bana göre en büyük farklardan biriside hız farkıdır . Kendimce cpanel plesk panele göre hız olarak bir adım daha öncedir. Tabi ki bu hız farkını kullanmakta olduğumuz yada hizmet aldığımız hosting firması da etkilidir. Bu yüzden hosting firması seçerken dikkat etmenizi öneririm.

 

Paylaş

Yorum Yap